K čemu slouží tekuté stěrače?

Proč používat tekuté stěrače?

Když jde o bezpečnost na silnicích, má viditelnost zásadní význam. Správná funkce stěračů je jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují jasnost pohledu řidiče za různých povětrnostních podmínek. V posledních letech se stále více upřednostňuje použití tekutých stěračů místo tradičních stěračů s kovovými či gumovými lištami. Proč bychom měli zvážit tento přechod? Zde je několik důvodů, proč využívat tekuté stěrače.

1. Vylepšená čistota a trvanlivost

Tekuté stěrače využívají speciálního čisticího roztoku namísto běžných gumových lišt. Tento roztok je navržen tak, aby odstraňoval nečistoty, mastnotu a zbytky hmyzu mnohem efektivněji než tradiční stěrače. Díky tomu je čelní sklo vozidla lépe udržováno čisté, což vede ke zlepšené viditelnosti.

Zatímco klasické gumové lišty mohou být náchylné k poškození a opotřebení v důsledku opakovaného tření o sklo, tekuté stěrače jsou obvykle trvanlivější. Tím se snižují náklady na pravidelnou výměnu stěračů a častější údržbu.

2. Lepší výkon za různých podmínek

Jednou z klíčových výhod tekutých stěračů je jejich schopnost pracovat efektivně i za náročných povětrnostních podmínek. Tekutý roztok, který se nanáší na sklo, dokáže lépe zvládnout situace jako jsou silný déšť, sníh, led nebo nečistoty nanesené provozem. To znamená, že řidiči mají i při nepříznivém počasí lepší možnost udržet si jasný a bezpečný výhled. Mimo jiné při rychlosti kolem 90 km/h se nemusí stěrače ani spouštět, jelikož samotné kapky vody stékají ze skla (samozřejmě vše záleží na stylu daného deště).

3. Méně rizika mikroškrábanců

Běžné stěrače mohou vytvářet mikroškrábance na skle vozidla, což může negativně ovlivnit noční jízdu a zhoršit viditelnost zejména při protisvětlech. Tekuté stěrače, díky rovnoměrnému rozprostření čisticího roztoku a sníženému tření, minimalizují riziko vzniku těchto drobných poškození na skle.

4. Snadná aplikace

Přechod na tekuté stěrače není vůbec složitý. Na trhu naleznete mnoho verzí a variací, které si můžete zakoupit. Ať už od jednoduchého spreje na sklo, který připomíná ,,okenu", až po profesionálnější produkty. Základní jednoduchý produkt stačí jen nanést rozprašovačem
na požadované sklo. Tímto krokem vznikne malá vrstva na skle, která zapříčiní veškeré pozitivní funkce viz. ve článku výše. Nutno podotknout, že tyto základní tekuté stěrače se pohybují v cenách kolem 100 - 300 Kč. Jediná stinná stránka těchto levnějších produktů
je výdrž, často se stává, že produkt vydrží na skle jen pár dešťových přeháněk a produkt se musí opakovaně nanášet.

Každopádně nemusíte věšet hlavu na trhu naleznete i profesionálnější produkty, které na skle vydrží po jedné aplikaci i skoro celou sezónu. Tyto produkty se pohybují v částkách od 400 až po nižší tisíce korun. Tyto produkty už vyžadují lehkou a zároveň rychlou přípravu vozidla
a nanáší se například ve více krocích. Samotný proces trvá několik minut, ale výsledek? Ten doopravdy stojí za to.

 

Celkově lze říci, že přechod na tekuté stěrače může přinést zlepšení viditelnosti a tím pádem i bezpečnost při řízení. Inovativní technologie
a vývoj v automobilovém průmyslu nám poskytují stále lepší možnosti, jak zvýšit komfort a bezpečnost řidičů i cestujících. Tekuté stěrače jsou jasným příkladem toho, jak jednoduchá změna může mít významný dopad.
Proto doporučujeme tento produkt při nejmenším zkusit.

Tekuté stěrače od značky GAT naleznete na odkazu ZDE.